Knihovnička: ... ismy: Jak chápat módu. Příručka od Mairi Mackenzie

V rámci nové rubriky bych vás chtěla postupně seznámit s některými knižními tituly domácí i zahraniční produkce, které se věnují teorii módy a oděvu. Dnes padla volba na útlou brožurku věnovanou módním stylům.
2016 03 04 ismy
ismy 01
 
Nakladatelství Slovart vydalo v rámci svojí edice nazvané příznačně jen příponou „ismy“ titul věnovaný problematice módních vln a stylů. Autorka knihy Mairi Mackenzie působí na Londýnské College of Fashion či School of Art v Glasgow. Věnuje se mimo jiné také činnosti kurátorky.
 
Přehled začíná chronologicky již v 17. století a základem obrazového doprovodu i v kapitolách pro tato starší období jsou dochované oděvy. Naleznete zde snímky ze sbírek z anglosaských zemí či ze známého textilního institutu v Kjótu. Prezentace oděvů na fotografiích je samozřejmě špičková a i přes menší rozměry knihy (14 x 21 cm) velmi názorná. Text se věnuje jednotlivým obdobím vzhledem k rozsahu pečlivě. Stěžejní jsou samozřejmě moderní směry a současní návrháři. Autorka zapracovává i některé zajímavé příběhy či postřehy k jednotlivým návrhářům jako krátké poznámky, které však usnadňují zapamatování pokud se z knihy budete připravovat na zkoušky např. pro fashion design.
 
Příručka je velmi přehledně sestavená. Pomocí jednoduchých symbolů jsou texty a poznámky na stránkách rozčleněny, což je velmi opticky příjemné pokud stránky vnímáte více i po grafické stránce. 
 
Ismy: Jak chápat módu budou skvělým pomocníkem pro studenty uměleckých a oděvních oborů i příjemnými chvílemi pro zaujatého čtenáře.
ismy 02
ismy 03
 
Mackenzie, Mairi: ... Ismy: Jak chápat módu. Slovart, Praha 2010. ISBN 978-80-7391-399-1.