Dar nedar – aneb jak darovat vlněnou střiž

Každý rok dostávám řadu nabídek na vlněnou střiž „za odvoz“, protože z ní pak vyrobím něco krásného. A každoročně většinu nadšených chovatelů musím odmítnout. Ptáte se proč? Vždyť je to přeci zadarmo! Taková skvělá nabídka.

Pravdou je, že většina chovatelů ovcí dnes chová svoje ovečky z jiného důvodu než pro textilní výrobu. Podle toho také surová střiž, kterou hodlají darovat, vypadá. Nepřemýšlí nad tím, zda se se surovinou dá ještě něco dělat, ale vidí jak někomu „hodně pomohou“.

Se surovou střiží je třeba dále pracovat, než se dá na něco použít. Ať už má být použitá na plstění nebo předení, musí se dokonale vyprat, což zabírá hodně času a také dostatek vody. Když se jako majitel ovcí rozhodnete střiž darovat a př. nespálit ji, myslete také na to, že obdarovaný by měl mít šanci jí nečistot zbavit. Praní střiže je časově náročné a také jsou s ním spojené finanční náklady.

Jak darovat střiž (, aby to k něčemu opravdu bylo)?

  • Čistota zvířat – pokud jsou vaše zvířata hodně znečištěná od bahna a exkrementů, buď je budete muset trochu umýt (dříve se ovce plavily obdobně jako koně) nebo všechny znečistěné části střiže rovnou př. zkompostovat.

  • Stříhání vlny – by mělo proběhnout v nějakém přiměřeném čistém prostředí. Lépe se vypere hlína a prach než zbytky slámy, které ze střiže nedostanete ani po desátém vyprání. Dobré je stříhat př. na nízké trávě.

Je to na vás. Pokud opravdu chcete, aby vlna vašich ovcí mohla být využitá také textilně, je třeba přemýšlet nad darováním dříve než je střiž napytlovaná a vy hledáte někoho, kdo si jí vezme.

Textilní výrobě zdar a vlně zvlášť!

2020 ovce tl 2020 ovce 02