Krásná výstava Od nitě ke košili a dvě tematické knihy

Až do 25. února 2018 je možné v pražském Domě u Zlatého prstenu navštívit výstavu zaměřenou na textilní výrobu pod názvem Od nitě ke košili, kterou uspořádalo Muzeum hlavního města Prahy ve spolupráci s týmem autorů v  čele s  PhDr. Helenou Březinovou, Ph.D. z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky.

Od nitě ke košili

Od nitě ke košili

Výstava přibližuje návštěvníkům textilní produkci od zpracování vláken po finální úpravu textilií, k nimž patřilo barvení či valchování. V  expozici si můžete prohlédnout autentické nástroje od archeologických nálezů ze starších dob až po dochované kolovraty z  lidového prostředí. Ve speciální části expozice se v tlumeném světle nacházejí středověké textilní fragmenty z  archeologického výzkumu na Novém Městě pražském. Expozici doplňuje několik tematických videí z  filmového archivu a nechybí ani oblíbený „instruktážní“ díl kresleného seriálu O krtkovi – „Krtek a kalhotky“.

Od nitě ke košili

Na výstavě lze zakoupit odbornou publikaci Středověké textilní a barvířské technologie, která představuje výsledky dlouholetého výzkumu textilních nálezů z již zmiňovaného archeologického výzkumu v roce 2004. Druhá publikace, jež výstavu provází, je popularizační kniha stejného názvu jako výstava - Od nitě ke košili - Textil a móda středověkých Pražanů. Snaží se přiblížit nejen textilní výrobu, ale i oděvy středověkých Pražanů. Obrazový doprovod přináší i díky tomu několik rekonstrukcí dobového odívání.  

Kniha Středověké textilní a barvířské technologie

Kniha Středověké textilní a barvířské technologie

Více informací k výstavě - Muzeum hl. města Prahy