Knihovnička: Kronika módy od NJ Stevenson

Nakladatelství Fortuna Libri vydalo v roce 2011 bohatě ilustrovanou příručku módních stylů s názvem Kronika módy. Autorka NJ Stevenson se věnovala v oblasti odívání různým profesím od práce v oděvním ateliéru přes módní publicistku až ke kurátorce výstav s oděvní tématikou a přednášející na University of Arts.

Kronika módy od NJ Stevenson

Kronika módy od NJ StevensonČasově se kniha věnuje období od roku 1800, ale na své si přijdou především milovníci módy dvacátého století. Formy a styly, návrháři, užívané materiály a zajímavosti z dobové společnosti jsou zde lehce a snadno podány na jednom dvoulistu. Kniha přímo vybízí k listování a přeskakování mezi různými tématy podle toho, jak vás zaujmou. Na závěr je zařazena přehledně zpracovaná časová osa opět grafickými prvky, které vám hned opticky evokují konkrétní období.

Kronika módy je kvalitní a velmi pěkně zpracovaná přehledová publikace západoevropské a americké módy devatenáctého a dvacátého století. Pokud již nevlastníte jinou knihu podobného ražení, Kronika módy by se mohla stát důležitým rozšířením vaší knihovničky. Pro zkušené čtenáře navrhuji knihu nejdříve důkladně prolistovat, protože jsou zde probírána z velké části stejná témata jako v jiných přehledových publikacích, ale věřím, že její příjemný a praktický koncept zaujme i vás.

Kronika módy od NJ Stevenson

Stevenson, NJ: Kronika módy. Fortuna Libri, Praha 2011. ISBN 978-80-7321-570-5.